המדריך המלא לריזוטו

ריזוטו קלאסי

3 סועדים

60 דקות

קושי: בינוני

ריזוטו הוא אחד המאכלים הכי טעימים ומנחמים שיש! והאמת היא שהוא לא כזה מסובך להכנה כמו שחושבים 🙂
אני כאן בשביל לפרק לכם את התהליך הזה, כמובן שאם אתם לא רוצים את כל ההסברים אתם יכולים לקפוץ ישר למתכון למטה!

קצת רקע: מדובר בתבשיל אורז שמקורו בצפון איטליה, בעיקר באזור לומברדיה ופיימונטה, שם האורז נפוץ בשדות מזה מאות שנים. את הריזוטו מכינים עם אורז עמילני ובטכניקה ספציפית של השקייה מה שנותן מרקם מאוד עשיר וקרמי מבלי להוסיף שמנת.
אחרי שמבינים את הבסיס לריזוטו מאוד קל לקחת אותו לכיוונים אחרים ולעשות שלל מתכונים.

מרכיבי הריזוטו:

אורז – לא כל אורז מתאים למנה, יש זנים יעודיים בין היתר ארבוריו או קרנרולי שהם באמת הכי מוכרים. ניתן לקנות אותם בכל מעדנייה או חנות איטלקית. הסיבה לכך שלא משתמשים באורז שאנחנו מכירים זה בגלל סוג העמילן המרכזי. העמילן שמשתחרר בבישול הוא זה שנותן למנה את המרקם והקרמיות שאנחנו אוהבים!

ציר – ציר מורכב ממים ומירקות/עוף/בשר/דגים וכו’ בתהליך הבישול האורז מקבל את הטעמים של הציר וכך נהיה לו טעם עמוק ועשיר יותר. בסדרה הזו נכין ונעבוד עם ציר ירקות אבל מי שמעדיף יכול לעבוד עם ציר עוף וכו’.

בנוסף לאלו יש בדרך כלל: יין לבן, חמאה, בצל (בדרך כלל שאלוטים) וגבינת פרמז’ן.

ממליץ לראות את הסרטון אינסטגרם שעשיתי בנושא המרכיבים בלחיצה כאן

מתכון מהיר לציר ירקות: 

  • 3-4 גזרים
  • 1-2 בצלים
  • 3-4 עבעולי סלרי עם העלים
  • עלי תימין/גבעולי פטרוזיליה/עלי דפנה/שן שום לבחירה
  • 2 ליטר מים

איך מכינים:
שוטפים את הירקות וחותכים אותם בצורה גסה
מכניסים לסיר ומוסיפים 2 ליטר מים
מביאים לרתיחה ומנמיכים את האש לבעבוע קל – אם יש קצף כופים אותו (בדרך כלל בציר עוף או בקר).
מבשלים במשך שעהשעתיים, מסננים היטב, מחכים שיצטנן ושומרים במקרר 3-4 ימים או במקפיא עד חודשיים.

ריזוטו בסיסי: 

עכשיו ניגש לתהליך ההכנה של ריזוטו בסיסי, אחרי זה תוכלו לעבור למתכוני ריזוטו אחרים שיש לי באתר או בעמוד האינסטגרם 🙂

מרכיבים

  • כוס אורז ריזוטו (230 גרם)
  • 4 כוסות ציר ירקות (בערך)
  • חצי כוס יין לבן
  • 1 בצל קטן / שאלוט
  • 50 גרם חמאה
  • 50 גרם פרמזן
  • מלח ופלפל לפי הטעם
  • קצת פטרוזיליה קצוצה אם רוצים

1. הכנות – תמיד תתחילו בחיתוכים של הכל, במקרה הזה יש רק בצל ופטרוזיליה.

2. מעלים את הציר על האש ומביאים אותו לרתיחה ואז מורידים אותו לחימום קל. הציר צריך להיות חם ובקרבת מקום כשמכינים את הריזוטו.

3. מתחילים בטיגון קל של הבצל עד שהוא שקוף ואז מוסיפים את האורז ומטגנים אותו גם איזה 2-3 דקות.

4. מוסיפים את היין הלבן ומצמצמים אותו תוך כדי ערבוב עד שהוא נספג לחלוטין.

5. עכשיו מתחילים להוסיף את הציר החם, אנחנו בעצם משקים את הריזוטו בציר לאט לאט כל פעם עד שהוא נספג. מוסיפים מצקת כל פעם ומערבבים על בסיס קבוע. ככה העמילן של האורז יוצא ומקבלים מרקם קרמי.

6. אחרי בערך 15 דקות אנחנו מתחילים לטעום את האורז, המטרה אל אל דנטה אז כשהאורז מרגיש לכם כמעט מוכן זה הזמן לכבות את האש ולהוסיף את החמאה והפרמזן. מערבבים היטב עד שמתאחד ויש לכם ריזוטו קלאסי.

אני הגשתי עם קצת פטרוזיליה ופרמזן אבל התוספות הם לגנרי לבחירתכם.

אופן ההכנה

אהלן!

אני אלון אמיר :) 
יוצר תוכן קולינרי ובשלן מושבע. 
בשנים האחרונות העלתי לרשתות מאות מתכונים למאכלים שונים והגיע הזמן לשתף אותם גם כאן באתר. 

רוצים להעמיק את הידע שלכם בפסטה טרייה? ממש לאחרונה הוצאתי סדנה דיגיטלית מקיפה בנושא!  

חסר לכם ציוד בישול? מכונת פסטה? טאבון? יש גם חנות באתר!

מתכונים קשורים

סלטון פטל שחור עם טונה אדומה

2 סועדים

30 דקות

קושי: קל

פסטו פיסטוק

ממרח פסטו פיסטוק

4 סועדים

3 שעות דקות

קושי: קל

קריספי רייס עם טונה

2 סועדים

3 שעות דקות

קושי: בינוני

סשימי דג לבן על נוזל אבטיח עם סלטון דק דק ושמן בזיליקום

2 סועדים

30 דקות

קושי: קל

Product has been added to your cart